top of page

Το Δημ. Σχολείο Κατσικά παρουσιάζει το stop motion animation "Κραυγή" σε ένα "πάντρεμα" με το ποίημα της Κενυάτισσας ποιήτριας Ουαρσάν Σάιρ με τίτλο "HOME" που έχει θέμα τους πρόσφυγες. Άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή απειλείται η ζωή τους ή επειδή καταπατούνται θεμελειώδεις ελευθερίες και θρησκευτικά ή πολιτικά δικαιώματα. Αλλά και στη χώρα ασύλου οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή από τις προκαταλήψεις και τους διαχωρισμούς των γηγενών κατοίκων. Οι άνθρωποι όλης της γης ευαισθητοποιούνται από τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης και κατανοούν ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες. Η κραυγή τους για ειρήνη και ανθρώπινα δικαιώματα είναι τόσο έντονη που αναγκάζει τον κόσμο να γυρίσει ανάποδα! (https://www.youtube.com/watch?v=2JWWGQK6Vk8)

Το «ταξίδι της φυγής» είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι, ένα παιχνίδι-ριάλιτι, το οποίο μεταφέρει τον παίκτη σ’ ένα ταξίδι φυγής: από τη στιγμή της δίωξης μέχρι την αναζήτηση ασύλου και ασφάλειας.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό παιχνίδι με δωρεάν πρόσβαση, ένα παιχνίδι-ριάλιτι, το οποίο μεταφέρει τον παίκτη σ’ ένα ταξίδι φυγής: από τη στιγμή της δίωξης μέχρι την αναζήτηση ασύλου και ασφάλειας. Απευθύνεται κυρίως σε νεαρά άτομα (από 13-18 χρονών) και στόχος του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει σε θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και το άσυλο, καθώς και ευρύτερα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανοχής και πολυπολιτισμικότητας.

(http://emathisi.weebly.com/pirhoomicronsigmaphiupsilongammaepsilonsigmaf.html)

Eίναι ηλεκτρονικό, είναι παιχνίδι και είναι για καλό σκοπό. Πρόκειται για το online παιχνίδι www.navid.gr που δημιούργησαν ο Πάνος Χριστοδούλου με τη Μαρίζα Ντεκάστρο και τον Μίλτο Κύρκο, εμπνευσμένοι από το βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές».
Οπως και το βιβλίο, το παιχνίδι έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει – κυρίως μαθητές τελευταίων τάξεων δημοτικού, πρώτων γυμνασίου- σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Σήμερα, που ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία έχουν μπει - δυστυχώς - για τα καλά στην ελληνική κοινωνία το παιχνίδι αποτελεί μια καλή ευκαιρία προκειμένου να εκπαιδευτεί η νέα γενιά στις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας, του σεβασμού στο διαφορετικό.
Το online παιχνίδι απευθύνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

«Σε μια εποχή που το ρατσιστικό μίσος (είτε εκφράζεται με λόγια είτε με πράξεις) έχει γίνει ανεκτό και μέρος της καθημερινότητάς μας, αυτό το παιχνίδι έχει σκοπό να μας κινητοποιήσει» τονίζουν οι δημιουργοί του.
Δείχνοντας με ρεαλιστικό τρόπο τι συμβαίνει σε χώρες με ανελεύθερα καθεστώτα, το παιχνίδι επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει στο θέμα των προσφύγων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και κυρίως να υπενθυμίσει αξίες όπως η αλληλεγγύη, η βοήθεια προς τον αδύναμο και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, απ’ όπου και αν προέρχεται. Πηγή: http://www.tanea.gr

bottom of page