top of page

Οι Ροδίτες, όπως και όλοι οι Έλληνες σε άλλα μέρη της Ελλάδας, προσέτρεξαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο... γιατί η αλληλεγγύη είναι στα μόριά μας, όπως λέει και το παρακάτω βιντεάκι...

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τις φωτογραφίες είναι μια ευγενική προσφορά από τον κ. Αργύρη Μαντικό - Rodos-press.gr.

Οι πρόσφυγες άρχισαν να φτάνουν μαζικά στο νησί της Ρόδου από τον Ιούλιο του 2015. Το νησί δεχόταν πρόσφυγες όχι μόνο από τη γειτονική Τουρκία, αλλά και από τα όμορα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων (Σύμη, Χάλκη, Καστελλόριζο). Έπρεπε να βρεθεί λύση γα τη μικρή παραμονή τους στο νησί, αφού η Ρόδος δεν αποτελεί Κέντρο υποδοχής αιτούντων Ασύλου. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί μένουν μόνο 2-3 μέρες, μέχρι να μεταβούν στην Αθήνα.

 

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε ο χώρος των παλιών δημοτικών Σφαγείων σε βραχυπρόθεσμο χώρο φιλοξενίας.Το κτιριακό συγκρότημα των Σφαγείων «Mattatoio» σχεδιάστηκε από τον Florestano Di Fausto και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1925. Με τη βοήθεια των εθελοντικών οργανώσεων, των επιχειρήσεων και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, υπό το συντονισμό του Δήμου Ρόδου μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 7.000 πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν.

 

Έχουν προσφερθεί περίπου 28.000 μερίδες γευμάτων, ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμοί, ρουχισμός, παιχνίδια στα παιδιά κ.α. Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για τα παιδιά προσφυγόπουλα, για τα οποία έχουν κατασκευαστεί μέσα στο χώρο φιλοξενίας παιδότοποι, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα επισκέπτονται το χώρο εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές και παιδιά για να τα διασκεδάσουν.

Γιατί κι εγώ μπορεί να βρεθώ στην ίδια θέση!!!
bottom of page